Programma - Energie, Milieu, Landbouw en Duurzaamheid

Nederland met een PLAN

Programma Tweede Kamerverkiezingen


Nederland met een PLAN

Programma Tweede Kamerverkiezingen


Energie, Milieu, Landbouw en Duurzaamheid


Voor NL PLAN betekent duurzaamheid en milieu het dicht bij de burger brengen van de natuur en het behoud ervan voor de volgende generaties. NL PLAN is geen voorstander van grote internationale projecten die met centrale middelen en buiten het bereik van burgers hun eigen agenda’s bepalen.


Daarnaast erkent NL PLAN ernstige milieuproblemen, maar is sceptisch over de eenzijdige, en daardoor propagandistische wijze waarop de verandering van het klimaat als probleem aan het volk wordt gepresenteerd. NL PLAN maakt zich hard voor regeneratie en adaptatie. Ideële stippen op de horizon. Daarbij wil NL PLAN burgers stimuleren initiatief te nemen. Via ondernemerschap ontwikkelen naar een duurzame samenleving is de ideale richting.


NL PLAN stelt dat de huidige betrokkenheid bij de fysieke leefomgeving veelal gepaard gaat met een schuld- en schaamtegevoel. De huidige politiek stelt dat de noodtoestand van de wereld de schuld is van de mens, waarbij wordt ingespeeld op schaamte en angst. NL PLAN gelooft niet dat dit de meest vruchtbare bodem is om tot een positieve systeemverandering te komen.


Onze actiepunten omvatten:

  • Regeneratie van ecosystemen;
  • Regeneratie en adaptatie van de natuur;
  • Onderzoek naar alternatieve energiebronnen;
  • Mestsolidariteit ondersteunen (mest eerlijk verdelen);
  • Stimulatie van volledige recycling en het stimuleren van de verbinding met de natuur, via volkstuinen en meer groen in stedelijke gebieden;
  • Reële feitelijke benadering ten aanzien van klimaat- en stikstofbeleid;
  • Stoppen met het verjagen van boeren en milieuproblemen in samenspraak met de boeren oplossen;
  • Thorium gebaseerde kerncentrales (gesmoltenzoutreactors) boven windmolens, zonne-energie en bio massacentrales.


Klimaat, CO2, energie en natuur

Vooral linkse politieke partijen claimen dat we nu wat moeten doen aan het klimaat, omdat anders de wereld vergaat. Hoewel links en rechts niet meer van deze tijd is, kan men zeggen dat NL PLAN binnen de klassieke indeling veel linkse standpunten heeft, maar de partij gaat niet mee met waanzin die de hele maatschappij potentieel kan ontwrichten. Een goed voorbeeld van deze waanzin zagen we in juni 2023 toen Klimaatminister Rob Jetten van D66 zelfs moest toegeven dat het klimaatpakket van 28 miljard euro slechts tot een reductie van 0,000036 graden Celsius zou gaan leiden. NL PLAN kijkt veel meer vanuit een wetenschappelijke en pragmatische invalshoek naar het klimaatvraagstuk.


Er kan niet gesteld worden dat er wetenschappelijke consensus is over de oorzaak van klimaatverandering wanneer er meer dan 1.650 klimaatkritische collegiaal getoetste studies te vinden zijn. Ook is de 97 procent consensus onder wetenschappers voor menselijke opwarming van het klimaat door CO2-uitstoot in werkelijkheid slechts 0,3 procent (Legates et al).


Klimaat is de verandering van het weer in stappen van 30 jaar. Aangezien 30 jaar als minimale stap een lange periode is, hebben we maar weinig meetpunten om daadwerkelijk vast te kunnen stellen dat de industriële revolutie vanaf ± 1750 en de daaraan gekoppelde CO2-uitstoot de aanjager is van klimaatverandering.


De gemiddelde temperatuur van de afgelopen anderhalve eeuw spreekt het idee van klimaatalarmisten tegen. De temperatuur is weliswaar in de eerste helft van de 20e eeuw gestaag gestegen, om tot 1975 weer licht te dalen en daarna weer te stijgen, terwijl de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer bleef doorstijgen. Daarnaast wordt stelselmatig verzwegen dat we tussen de 15e en 19e eeuw uit een kleine ijstijd opkrabbelden en dat het in de middeleeuwen warmer was dan nu. Met andere woorden, klimaatverandering is geen milieuprobleem maar een fenomeen van alle tijden.


Uit ijskernen van het Zuidpoolgebied is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer over honderdduizenden jaren te meten. Frappant is dat uit deze meting duidelijk een vertraging zichtbaar wordt tussen een temperatuurstijging en een verandering van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer tijdens de verschillende ijstijden, waarbij de temperatuurstijging achthonderd jaar eerder plaatsvond ten opzichte van de stijging van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Dit suggereert dat er zeer waarschijnlijk helemaal geen causaal verband is tussen de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer en de gemiddelde stijging van de temperatuur (Caillon et al, 2003).


Ontbossing en de verstening in grote steden veroorzaken een verkleining van natuurlijke buffers om extreme weersomstandigheden (die van alle tijden zijn) het hoofd te kunnen bieden. Betonnen steden kunnen onvoldoende afwatering hebben om een stevige bui het hoofd te bieden, wat vervolgens onterecht kan worden toegeschreven aan klimaatproblemen.


Aan de andere kant kunnen fossiele brandstoffen op andere gebieden wel degelijk schadelijk zijn voor het milieu (zoals bijv. de uitstoot van fijnstof). Het is zaak om geleidelijk over te stappen naar andere, meer duurzame energiebronnen, mits dat op een humane, niet autocratische en realistische manier gebeurt, waarbij ook gekeken wordt naar de schadelijke effecten van niet-fossiele alternatieven.


NL PLAN wil veel meer aandacht richten op ernstige milieuproblemen die niets met CO2-stikstof en klimaatproblematiek te maken hebben, zoals ontbossing, extreme hoeveelheid plastic afval in rivieren en oceanen en de gifstoffen die in onze wateren, atmosfeer en grond leiden tot een massaextinctie van diverse levensvormen.

 

Beperk de windgeneratoren

NL PLAN is voor ‘Power to the People’, kleinschalige lokale oplossingen met draagvlak en verdienmodellen voor bewoners en ondernemers. Omdat het niet altijd voldoende waait is de energieopbrengst van windturbines onbetrouwbaar. De nieuwste generatie windgeneratoren met een ashoogte van 100 tot 150 meter vervuilen de horizon en veroorzaken geluidsoverlast en dierenleed. Daarnaast is de productie en afbraak van windturbines extreem milieubelastend. Energie zal veel meer lokaal moeten worden opgewekt, met behulp van zonnepanelen op daken, maar ook daar zitten haken en ogen voor de toekomst aan.

 

Zonnepanelen alleen op daken

NL PLAN is voor zonnepanelen op grote daken. Honoreer op kleinschalig niveau duurzame initiatieven van bewoners en lokale ondernemers. NL PLAN is er niet voor om een onhaalbaar klimaatproject te faciliteren en is tegen de grootschalige bouw van zonneweiden, aangezien grote hoeveelheden zonnepanelen het lokale klimaatprobleem juist vergroten. Dit heet het ‘Photovoltaic Heat Island Effect’ (Barron-Gafford et al). Net als voor windturbines geldt voor zonnepanelen dat de afbraak bijzonder milieubelastend is. Daarbij levert wind- en zonne-energie gezamenlijk slechts 6 procent van de totale energieopwekking en is daarmee ook nog eens zeer onbetrouwbaar (afhankelijk van de weersomstandigheden).


Stop de biomassacentrale

Biomassacentrales leveren een kwart van de totale energie en worden gezien als een duurzaam alternatief. Echter het tegendeel is waar. Biomassacentrales stoten gewoon CO2 uit door de verbranding van voornamelijk bomen. Deze bomen zijn juist nodig om CO2 te fixeren (als we uitgaan van het broeikaseffect-verhaal). Daarnaast zijn bomen, los van de CO2-opname, nodig om het klimaat te reguleren (meer schaduw en vasthouden van vocht). Het valse argument dat vaak naar voren wordt gebracht ten gunste van de biomassacentrale is dat er geen fossiele brandstoffen worden verbrand, waardoor er geen netto CO2 wordt uitgestoten. Echter, wie garandeert dat die bomen weer teruggeplant worden? Daarnaast duurt het jaren voordat deze bomen weer op hetzelfde krachtniveau zijn.

 

Thoriumreactors (Molten Salt Reactor (MSR))

NL PLAN wil onderzoek naar kernenergie uit thoriumreactors (gesmoltenzoutreactors), waarbij veel minder kernafval wordt geproduceerd en de halfwaardetijd van het kernafval slechts 300 jaar is. Daarnaast kunnen de afvalproducten niet gebruikt worden voor kernwapens en is de reactor zelfregulerend en kan niet resulteren in een kernsmelting (meltdown).

In China heeft de eerste Thorium Molten Salt Reactor (TMSR-LF1) een gebruikerslicentie gekregen. NL PLAN is tegen conventionele kernenergie, maar ondersteunt deze veilige en relatief schone vorm van kernenergie.


Ook zal verder onderzoek moeten worden gedaan naar mogelijke kernfusiereactoren. Naast kernenergie zullen meerdere oplossingen gecombineerd moeten worden. Aardwarmte is een goed alternatief om huishoudens van warmte te voorzien en de waterstofbrandstofcel (proton exchange membrane fuel cell) kan binnen de transportsector en op kleinschalig niveau een oplossing bieden, hoewel meer onderzoek nodig is.

NL PLAN wil de energieopwekking van Nederland graag verduurzamen, maar zal dit altijd doen in samenspraak met lokale boeren, ondernemers en bewoners.

 

Andere energiedragers

NL PLAN is voor het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek naar energiedragers en energieproductiemethoden die milieuvriendelijk zijn, onderhoudsvrij, eenvoudig te repareren en inpasbaar in lokale systemen. Ook dient er meer geld vrij te komen voor onderzoek naar andere vormen van schone energie.


Geen elektrische auto

NL PLAN is voor onderzoek naar de meest duurzame vorm van energie voor transport en vervoer. Elektrische auto’s zijn niet altijd duurzaam en soms zelfs behoorlijk brandgevaarlijk. Voordat de batterij echt volledig duurzaam recyclebaar is en de elektriciteit waarmee de auto wordt opgeladen volledig duurzaam wordt opgewekt, moeten we kijken naar andere alternatieven (zoals onderzoek naar de waterstofauto met brandstofcel) en de conventionele brandstofauto niet meteen bij het oud vuil zetten.


De ontwikkeling van elektrische auto’s hoeft wat NL PLAN betreft niet te worden gestimuleerd. Om mee te groeien met het aantal elektrische auto’s zouden veel extra windgeneratoren en zonnepanelen nodig zijn in 2040 (45 duizend extra windturbines en 600 miljoen extra zonnepanelen). Het zal niet lang meer duren voordat het stroomnet de groei niet meer aankan. Als alternatief zal onderzocht moeten worden of de waterstofbrandstofcel een beter alternatief is. Daarnaast is NL PLAN voor deelauto’s en betrouwbaar en gratis openbaar vervoer, zodat de behoefte om een auto te bezitten afneemt.

 

Systeemcorruptie

NL PLAN is voor het breken van de macht van milieu- en klimaatlobby en de systeemcorruptie in de voedselindustrie, en wil privatisering terugdraaien, zodat we geld en energie kunnen steken in de werkelijke milieuproblemen.

 

Energie meer lokaal opwekken

Opbouw nutsvoorzieningenplatform voor energie dicht bij de burger brengen. Burgers worden energieproducenten voor elkaar op deel- en nutsplatformen.


Meer natuur

Grote natuurgebieden weer de vrije loop laten gaan. Het stimuleren van projecten die bomen planten. Als CO2 al een probleem is dan zijn planten en bomen de middelen om CO2 te fixeren, waarbij het natuurlijke ecosysteem hersteld wordt. Dit voorkomt extremen in het weer en heeft op de lange termijn een stabiliserende en bufferende functie binnen weer- en klimaatsystemen.


Wanneer het uitbreiden van natuurgebieden ten koste gaat van landbouwgrond, zal dit alleen in samenspraak met boeren en andere betrokkenen worden gerealiseerd. Zonder drang en dwang. Het terugdringen van bodem-, lucht- en watervervuiling wordt aan lokale initiatiefnemers, die de natuurlijke omgeving kennen, overgelaten.

 

Doden van wilde dieren alleen als laatste middel

NL PLAN staat voor een goede balans tussen mens, dier en het plantenleven. Eerst proberen we de ecologie in balans te brengen voor de lange termijn. In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn dieren te doden om andere delen van de natuur of de mens te beschermen. Dit zal altijd de laatste keuze voor een oplossing zijn.

 

Geen grote datacenters in Nederland

Industriële, hoogbeveiligde panden die alleen maar zorgen dat computerservers met digitale applicaties altijd blijven draaien vreten energie en dienen ingeperkt te worden. Deze opgewekte energie is hard nodig voor de voorziening van de bevolking zelf. Datacenters dragen bij aan de verdienmodellen van grote internationale computerbedrijven zoals Microsoft en Google en komen niet ten gunste van de circulaire en lokale economie.

 

Milieu uitstoot en afval

NL PLAN wil veel meer aandacht voor werkelijke milieuproblemen, zoals de diverse vormen van afvalproducten en straling die zowel het plantaardige als de dierlijke leefomgeving ernstig bedreigen.


Die afvalproducten kunnen in drie categorieën worden omschreven:

1) Grofstoffelijk afval zoals verpakkingen van diverse moeilijk afbreekbare kunststofmaterialen. 2) Afval op microniveau zoals fijnstof en microplastics. 3) Stoffen die in te grote hoeveelheden giftig zijn.


Steeds meer onderzoeken geven aan dat elektromagnetische straling met een verkeerde frequentie een wezenlijk negatieve invloed kan hebben op het cellulaire metabolisme. We moeten dan denken aan de steeds hogere mate van mobieletelefoniestraling die in onze leefomgeving aanwezig is. NL PLAN streeft naar humane oplossingen voor deze drie categorieën van milieuvervuiling.

 

Recycling

Goede voorlichtingscampagnes voeren om mensen bewust te maken dat de aarde eindig is, en dat zowel duurzaam produceren als recycling van gebruiksgoederen essentieel zijn om uitputting van de aarde te voorkomen.

 

Verpakking en transport

Onderzoek naar de meest doeltreffende duurzame methoden om producten te verpakken en te transporteren met inachtneming van de kwaliteit van het product.

 

Ladder van Lansink

Duurzame mogelijkheden van het product aangeven via de “Ladder van Lansink”. Preventie, hergebruik, recycling, energie, verbranden en storten, waarbij preventie is te prefereren over de opvolgende stappen in de ladder.


Ontmoediging wegwerpartikelen

Al in de ontwerpfase van producten stimuleren om de levensduur/kwaliteit/bruikbaarheid te verbeteren. Productie van wegwerpartikelen of artikelen met een korte gebruiksduur ontmoedigen. Hierbij is NL PLAN tegen nutteloze wetgeving zoals de recente plastictoeslag die de ondernemer gewoon in eigen zak mag steken. De ondernemer dient dit dan wel te investeren in duurzame oplossingen, maar wie controleert dat?

 

Plastic terugdringen

Projecten stimuleren die de plasticsoep in de oceanen opruimt en niet-recyclebare plastic verpakkingen verbieden.

 

Autoluw maken van binnensteden

NL PLAN is voor het autoluw maken van binnensteden om fijnstof te beperken. Strenge regels voor het gebruik van voertuigen met een verbrandingsmotor. Alleen voertuigen met een katalysator mogen op de openbare weg en de APK-keuringen worden streng gecontroleerd. Wel dienen er eerst goede alternatieve transportmogelijkheden te worden gerealiseerd voordat dit soort plannen ten uitvoer worden gebracht.

NL PLAN is in dit geval voor gratis openbaar vervoer voor alle Nederlanders. De recente tijdelijke Weesperstraatknip in Amsterdam is een voorbeeld hoe het niet moet.

 

Terugdringen van 5G

NL PLAN wil de telecommunicatie-norm 5G (5e generatie mobiele netwerk) terugdringen, aangezien dit een volstrekt overbodige technologie is die waarschijnlijk vanwege de hoge frequentieband schadelijker is dan de voorganger 4G/MT-Advanced.

Daarnaast stimuleert NL PLAN onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke schadelijkheid van diverse kunstmatige elektromagnetische straling (alle protocollen mobiele telefonie en wifi) voor mens en natuur. Onderzoek alternatieven. Zo zouden bepaalde frequenties minder schadelijk kunnen zijn.



Duurzaam Ondernemen in de kledingindustrie


Duurzaam ondernemen heeft de toekomst. Consumenten worden steeds bewuster van de impact die bedrijven hebben op het milieu en verwachten dat bedrijven verantwoording afleggen over hun productieprocessen en het gebruik van duurzame materialen. Een bedrijf moet dan ook haar steentje bijdragen om duurzame oplossingen te vinden en te implementeren.


De eerste breed gedragen definitie van duurzaamheid is ontstaan in 1987 toen de wereldcommissie voor Milieu en Ontwikkeling haar rapport presenteerde aan de wereld tijdens een persconferentie in Londen. De ontwikkeling van het gebruik van biologische materialen, het minimaliseren van afval tijdens het productieproces, het inzetten van hernieuwbare energiebronnen in de productie en het investeren in recycling en upcycling heeft een vlucht genomen. Maar het gaat niet alleen om de fysieke producten, ook de verpakkingen zijn belangrijk en moeten duurzaam zijn. Denk aan het gebruik van duurzaam karton en biologisch afbreekbare verpakkingen.


Als bedrijf moet je je op deze trends richten. Door te investeren in duurzame producten en processen, kun je niet alleen bijdragen aan een betere wereld, maar ook het imago verbeteren en je onderscheiden van de concurrentie. Daarnaast kunnen duurzame producten vaak hergebruikt worden en hebben ze een hogere kwaliteit. Het is dan ook een win-winsituatie voor zowel het bedrijf als de planeet.


Kortom, duurzaam ondernemen is niet alleen belangrijk voor het milieu en de consumenten, maar biedt ook voordelen voor het bedrijf zelf. Daarbij kan de huidige wereldbevolking met een duurzame ontwikkeling in haar behoeften voorzien zonder de komende generaties de mogelijkheid te ontnemen om in vergelijkbare mate in hun behoeften te voorzien. We moeten blijven innoveren en investeren in duurzame oplossingen om bij te dragen aan een betere en meer duurzame toekomst.


Stel duurzame mode centraal

In de kledingindustrie moet duurzame mode centraal staan. Het is belangrijk om mensen bewust te maken van het belang van een duurzame kledingkeuze. Om dit te bereiken kun je verschillende initiatieven nemen, zoals het organiseren van praktijklessen, het delen van informatie over duurzame materialen en het stimuleren van duurzame keuzes.


Betrek alle belanghebbenden

Het is belangrijk om het gesprek over duurzame mode te voeren met alle betrokken partijen, zoals producenten, merken, werknemers, consumenten en overheden. Door alle belanghebbenden er bij te betrekken, worden verschillende perspectieven op het productieproces meegenomen en kan gezamenlijk worden gewerkt aan een duurzamere kledingindustrie.


Laat duurzame kleding en modeinitiatieven zien

Om mensen bewust te maken van de waarde van duurzame kleding is het belangrijk om duurzame mode en initiatieven, zoals de landelijke Dutch Sustainable Fashion Week, waar merken, retailers en consumenten elkaar al tien jaar in hun ambities in de transitie naar een duurzame modesector vinden, in het middelpunt van de belangstelling te zetten. Op deze manier kunnen mensen goedkope duurzame materialen vinden en lenen of milieuvriendelijk kopen. 


Stimuleer verandering

Door middel van wet- en regelgeving, financiële stimulansen, subsidies en onderzoek en ontwikkeling kan duurzame mode worden aangejaagd. Dit moet uitmonden in een duurzame kledingindustrie waarbij ethische arbeid centraal staat.


Duurzaamheid in het onderwijs

Het is belangrijk om duurzaamheid en de waarde van kleding al op jonge leeftijd te stimuleren. Kleding wordt te vaak als wegwerpproduct behandeld. De negatieve trend van grote bergen fast fashion kan worden doorbroken door een keten op te zetten waarin elke schakel bijdraagt aan een milieuvriendelijk eindproduct waarbij een lange levensduur en hergebruik centraal staan. Het onderwijs, van basis tot universitair niveau, biedt volop mogelijkheden om jongeren te inspireren en te leren over duurzame kledingproductie en recycling.


Landbouw en veeteelt

NL PLAN stimuleert kleinschaligheid binnen de landbouw en veeteelt. De partij gaat voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, en wil het gebruik van kunstmest, monoculturen en genetische modificatie op termijn ontmoedigen.


NL PLAN moedigt aan dat leefomstandigheden van dieren in lijn zijn met het natuurlijk gedrag van het dier. Megastallen horen daar niet in thuis en dienen altijd in samenspraak met boeren op de lange termijn ontmoedigd te worden. Dieren horen voldoende ruimte en vrijheid te hebben, zodat stress en ziektes zo veel mogelijk worden voorkomen. Ideaal zijn kleinschalige bedrijven, waarin zowel landbouw als veeteelt wordt bedreven, zodat de natuurlijke mest meteen gebruikt kan worden op het land.

Aan de andere kant is NL PLAN absoluut tegen het onteigenen van de boer. NL PLAN wil de boer stimuleren om over te stappen naar kleinschaligheid en alternatieve vormen van landbouw, maar ethische normen zijn altijd de basis voor rechtvaardige oplossingen. Net als bij de visie op CO2-uitstoot ziet NL PLAN dezelfde propagandistische tendensen bij traditionele massamedia en huidige politiek ten aanzien van de stikstofuitstoot.

 

In de PAS (Programma Aanpak Stikstof) lopen van de stikstofcrisis?

De stikstofcrisis is een gecreëerde crisis, die verwijst naar reactieve stikstofverbindingen zoals NOx (stikstofmonoxide) en NH3 (ammoniak). NOx wordt voornamelijk door de industrie uitgestoten. Een agrarisch bedrijf met veehouderij stoot naast NOx voornamelijk NH3 uit. Deze moleculen komen voor 90 procent in de hogere luchtlagen van de atmosfeer terecht. Slechts 10 procent slaat lokaal binnen 100 tot 500 meter rond het bedrijf neer (onderzoeksrapport Dr. A. Tietema, Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica: Het merendeel van de stikstof uit boerderijen gaat in de 'stikstofdeken'; wat er neerslaat is heel lokaal - Universiteit van Amsterdam (uva.nl)).

 

Reactieve stikstof is niet per definitie schadelijk voor de plantengroei, aangezien planten deze vormen van stikstof juist nodig hebben. Sommige planten hebben echter grotere hoeveelheden stikstof nodig dan andere, waardoor “inheemse” planten verdrongen zouden kunnen worden wanneer te veel reactieve stikstof in de grond terechtkomt. Dit zou Natura 2000-gebieden verstoren. De meeste natuurgebieden in Nederland zijn echter kunstmatig aangelegd en hebben het label Natura 2000 gekregen. Bovendien spreken we hier over 160 gebieden die relatief klein zijn, waardoor landbouw en industrie er haast onmogelijk wordt gemaakt.


De Europese Habitatrichtlijn (Artikel 1.12a) is vaag over de hoeveelheid stikstof dat een verstorend effect op die gebieden zou hebben (wetten.overheid.nl – Regeling – Wet natuurbescherming - BWBR0037552 (overheid.nl)). Desalniettemin heeft Nederland een drempelwaarde bedacht van slechts 0,05 mol/hectare (0,7 gram stikstof/hectare) (Normen – bouwen met staal (bouwenmetstaal.nl)). Dit is krankzinnig laag en houdt in dat als een vogel zijn uitwerpselen over een Natura 2000-gebied los laat, er een hectare rondom deze worp van vogelpoep aan reactieve stikstofoverschrijding plaatsvindt (YouTube.com – Hoezo Stikstof? – Pierre Capel). In Duitsland is deze norm veel hoger (7 mol/hectare of 100 gram stikstof/hectare), waarbij vergunningen in gebieden met weinig landbouwactiviteit worden verstrekt tot zelfs de maximale EU-norm van 50 mol/hectare (700 gram/hectare) (Buurlanden gaan anders om met stikstofprobleem – biowetenschap + maatschappij (biomaatschappij.nl)).

 

Het overheidsargument in Nederland is dat we een enorme dichtheid aan landbouw hebben, waardoor die norm zo laag zou moeten zijn. Hierdoor is er geen evenwicht meer tussen landbouw en industrie enerzijds en natuurbehoud anderzijds. Nederland maakt het zichzelf daarbij extra moeilijk door veel kleine gebieden uit te roepen tot Natura 2000-gebieden. Hiermee is het stikstofprobleem deels een administratief probleem dat landbouw, industrie en woningbouw grotendeels onmogelijk maakt, terwijl er van een werkelijk milieuprobleem geen sprake is. We hebben het immers niet over giftige stoffen die de natuur verwoesten, maar over stoffen die plantengroei juist stimuleren.


Een recente studie onder leiding van Albert Tietema van het UvA Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) laat zien dat de reactieve stikstofuitstoot bij melkveehouderijen voor 90 procent de atmosfeer in gaat en elders neerslaat in het milieu.


NL PLAN wil het stikstofprobleem niet ten koste laten gaan van het bouwen van woningen. De oplossing is om een aantal grote Natura 2000-gebieden te behouden, waarbij we niet bouwen rondom die gebieden. De kleinere Natura 2000-gebieden heffen we op. Hiermee omzeilen we de Habitatrichtlijn van de EU en zorgen voor een evenwicht tussen landbouw, natuur en industrie. Wel zal in sommige gevallen de industrie op termijn verplicht worden schadelijke uitstoot op meerdere vlakken (niet alleen stikstof) te verminderen.


Naast het herschikken van natuurgebieden heeft prof.dr. Johan Sanders van de Wageningen University & Research duidelijke alternatieven gegeven om de hoeveelheden ammoniak in de veeteelt terug te dringen, zonder al te drastische maatregelen, waardoor het uitkopen van boeren onnodig is.

NL PLAN wil meer kijken naar de vervuilende industrie zoals luchthaven Schiphol en andere vervuilers die op onethische wijze stikstofrechten uitkopen ten koste van boeren. Van onze boeren blijven we dus af.

 

Menselijke maat

NL PLAN kiest voor de menselijke maat, kleinschalige lokale landbouwinitiatieven zonder genetische modificatie.


Vooruitkijken

Er wordt zeven generaties vooruitgekeken bij elke beleidsbeslissing. Geen schade berokkenen tot zeven generaties in de toekomst.

 

Alternatieve landbouw

NL PLAN is voor het bevorderen van alternatieve, meer duurzame vormen van voedselproductie, zoals Herenboeren (coöperatie), voedselbossen, stadslandbouw, permacultuur en Transitiesteden (Transition towns).

 

Biologisch (dynamische) landbouw

NL PLAN is voor het stimuleren van biologische en biodynamische landbouw en veeteelt in Nederland, ook voor producten zoals soja, die normaliter van ver komen.

 

Tuinbouw en veeteelt binnen één bedrijf

NL PLAN is voor het stimuleren van de combinatie van kleinschalige tuinbouw en veeteelt binnen één bedrijf. Op die manier kan de mest direct gebruikt worden op het land.

 

Dierenwelzijn

NL PLAN vindt het belangrijk dat dieren naar buiten kunnen. Op dierlijke producten moet duidelijk beschreven staan in welke mate dieren naar buiten gaan en hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.


Het aantal Natura 2000-gebieden verminderen

De meeste natuurgebieden in Nederland zijn kunstmatig aangelegd en hebben het label Natura 2000 gekregen. Hiermee is het stikstofprobleem deels een administratief probleem en geen werkelijk milieuprobleem. NL PLAN wil daarnaast het stikstofprobleem niet ten koste laten gaan van het bouwen van woningen. Een aantal grote Natura 2000-gebieden blijven behouden, waarbij er niet rondom die gebieden wordt gebouwd. De kleinere Natura 2000-gebieden kunnen worden opgeheven.

 

Stikstof en het gedwongen uitkopen van boeren doen we niet

Het terugdringen van ammoniak in de landbouw kan zonder het uitkopen van boeren worden bewerkstelligd (zie negenpuntenplan van prof.dr. Johan Sanders). NL PLAN is voor een geleidelijke overgang naar meer duurzame landbouw, maar gedwongen uitkopen van boeren is onacceptabel. Er worden op oneerlijke wijze stikstofrechten uitgewisseld tussen luchthaven Schiphol en het boerenbedrijf. NL PLAN is niet voor het uitkopen van boeren zodat Schiphol meer stikstof kan uitstoten.


De overheid stelt dat Nederland een groot stikstofprobleem heeft en dat halvering van de veestapel en het boerenbedrijf daarvoor de oplossing is. De boeren zijn in opstand gekomen en krijgen veel steun. NL PLAN denkt dat het stikstofprobleem beter opgelost kan worden met technische innovaties. Wat zijn bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden van veevoer, stalvloeren en andere innovaties?


Prof.dr. Johan Sanders is emeritus hoogleraar Bio-based Economy aan de landbouwuniversiteit van Wageningen en heeft een negenpuntenplan opgesteld om de hoeveelheid ammoniak in de veeteelt terug te dringen.


Negen Innovatiemethoden:

  • Verhogen van het aandeel essentiële aminozuren in varkens- en pluimveevoer.
  • Verhogen van het aandeel bestendig eiwit in rundveevoer.
  • Oprapen van bietenloof en gebruik als diervoeder.
  • Verhogen van veldopbrengst bij gras.
  • Aanzuren van mest levert minder ammoniakuitstoot en tegelijkertijd minder methaanuitstoot.
  • Het ammoniak strippen van mestdigestaten (Byosis technologie).
  • Het raffineren van gras zoals door Grassa BV.
  • Gescheiden opvangen van urine en fecaliën in de ‘emissiearme’ (eco) stal.
  • Mest met water verdund uitrijden.


Navigeer met de rode knoppen hieronder om de rest te lezen.

Share by: