Adviseurs

Nederland met een PLAN

Adviseurs


Klaas Wilting (Sleen, 1943)


Medio jaren 60 begon Klaas bij het politiekorps in Amsterdam. Na  jaren surveillance, lopend, per fiets en in de auto, werd hij mentor en leerde hij jonge mensen het politievak. Bekeuringen uitdelen, onderzoek naar criminele activiteiten, verkeersincidenten behandelen, crisisinterventie, zoals het oplossen van burenruzies, echtelijke twisten, vechtpartijen en nog zo veel meer.


Daarna werd hij bevorderd tot groepscommandant en gaf hij les in strafrecht, strafvordering, burgerlijk recht en staatsinrichting en examineerde deze vakken. In de jaren 80 werd hij projectleider voorlichting en publiciteit in het kader van de reorganisatie van de Amsterdamse politie.


Een van de eerste grote zaken die hij als politiewoordvoerder deed, was de ontvoeringszaak van biermagnaat Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. Daarna volgden mediaverslagen van trieste dieptepunten maar ook van leuke maatschappelijke successen.


Elke werkdag werd er een korpsbericht uitgegeven, waarin politiemensen van hoog tot laag open met elkaar konden communiceren. Klaas gaf en geeft nog steeds lezingen en mediatrainingen door het hele land. Naast het politiewerk schreef hij als correspondent voor dagbladen en berichtte over een breed scala aan onderwerpen. Ook gaf hij twee boeken uit over zijn roerige jaren bij de politie.


Een kwart eeuw geleden beëindigde hij zijn loopbaan bij het politiekorps en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2005 deed hij een stap in de politiek met de oprichting van de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang. Klaas is ambassadeur van vrijwilligersorganisatie Europa Kinderhulp en steunt stichting Dorcas in Andijk.


Als expert over het werk van politie, justitie en rechterlijke macht, en vanuit zijn media- en communicatie-ervaring, adviseert Klaas nu ook Nederland met een PLAN inzake een veiliger en leefbaarder samenleving.



Boudewijn Rückert


Als bestuurslid van Huurdersvereniging De Pijp in Amsterdam, en actievoerder bij bewonerscollectief FAIRcity Amsterdam en stedelijke actiegroep Niet Te Koop strijdt Boudewijn al sinds 2015 lokaal en landelijk tegen de verkoop van sociale huurwoningen. Hij maakt zich ernstig zorgen om de verandering van bevolkingssamenstelling in grote steden die door de verkoopstrategieën van woningcorporaties en het zwakke overheidsbeleid minder divers wordt, maar ook zorgen om oudere bewoners die zo uit hun buurt worden verdreven.
De maatschappelijke kosten van het verdwijnen van de samenhang in een wijk worden niet berekend èn komen niet voor rekening van corporaties of projectontwikkelaars.

“Woningen op lagere verdiepingen zijn in trek bij particulieren. Daar kun je uitbouwen naar de tuin of een kelderbak aan toevoegen. Ouderen worden nu weggegentrificeerd. Dat laten we niet zomaar gebeuren.
Woningcorporaties brengen oude sociale huurwoningen in de verkoop om woningbouw te financieren op andere plekken. Ver buiten de binnenstad, op goedkope grond. Hiermee verkopen zij hun tafelzilver en wordt het voor veel mensen onmogelijk om nog in de buurt te blijven wonen.
We zien vooral dat er flink verkocht wordt en dat er amper sociale huurwoningen worden toegevoegd. We zijn bedonderd. Er staat nergens een straf of rem op. De verkoop gaat door, maar de nieuwbouw blijft achter, zonder sancties voor de corporaties.”

Actiegroep Niet Te Koop stelt dat woningcorporaties zeggen dat ze het geld van de verkoop nodig hebben om nieuwe sociale huisvesting te bouwen, maar niets is minder waar. Het geld gaat op aan idioot hoge salarissen en goudgerande pensioenregelingen voor het topbestuur en –management, geldverkwistende en inefficiënte werkorganisaties, vastgoedspeculatie en beleggingsuitspattingen die niets van doen hebben met sociale huisvesting, de bouw van/omzetting naar veel minder, kleinere en duurdere woningen met een tijdelijk/flexibel huurcontract, de bouw van/omzetting naar dure vrije sector huurwoningen die financieel onhaalbaar zijn voor de meeste sociale huurders.

Minder betaalbare huisvesting betekent meer mensen die gedwongen zijn op zoek te gaan naar duurdere huisvesting of genoodzaakt zijn de stad te verlaten. Dit betekent dat o.a. mensen met essentiële beroepen (leraren, verpleegkundigen, brandweer etc.) steeds meer uit een grote stad zullen verdwijnen. Daardoor zal er een afnemende beschikbaarheid van sociaalmaatschappelijk relevante diensten in een stad ontstaan. Verder zal het vertrek van lage- en middeninkomens een negatief effect hebben op de diversiteit van de bevolking in buurten, stadsdelen en de stad als geheel: kortom, sociaal-economische zuivering en gentrificatie.



Dr. Jinling Li


Dr. Jinling Li woont ruim twintig jaar in Nederland. Als migrant van Chinese afkomst heeft haar interesse in talen, samenlevingen en identiteiten haar ertoe aangezet zich specifiek te verdiepen in het onderwerp van identiteit.


In 2009 heeft ze haar masteropleiding in Interculturele Communicatie succesvol afgerond, gevolgd door een promotieonderzoek in 2016.


Na het behalen van haar doctoraat in sociolinguïstische antropologie en een academische carrière, inclusief vele wetenschappelijke publicaties en toespraken aan vooraanstaande universiteiten wereldwijd, heeft ze haar interesse verbreed naar de vastgoedsector. Dr. Jinling Li is ervan overtuigd dat wonen meer inhoudt dan alleen gebouwen. Het draait vooral om mensen. We leven in een wereld die voortdurend in beweging is, en de vastgoedsector staat voor tal van uitdagingen en vraagstukken in de hedendaagse maatschappij.


Hoe kunnen we de betaalbaarheid van woningen behouden?


Hoe kunnen we streven naar een inclusieve, duurzame samenleving? Hoe kunnen we bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering?


Als onderzoeker en mede-eigenaar van onafhankelijk vastgoedontwikkelaar FOUR-D (FOcus URban Development) in het creatief hart van Eindhoven, richt Dr. Jinling Li zich op innovatieve, geïntegreerde oplossingen voor duurzame, toegankelijke, inclusieve en klimaatbestendige wijken en steden.


In deze hoedanigheid adviseert Dr. Jinling Li NL PLAN over bouwkunde en hoe de burger van Nederland, al dan niet met een andere culturele achtergrond, zich het best kan manifesteren in een snel veranderende maatschappij, en hoe weer balans te brengen in wonen, werken en ontspanning.


Samenvatting van het boek: Chineseness as a Moving Target: Changing Infrastructures of the Chinese Diaspora in The Netherlands (Chineesheid als bewegend doelwit: veranderende infrastructuren van de Chinese diaspora in Nederland), Doctoraatproefschrift, Tilburg University, 2016.


Identiteitslabels zoals het Chinees hebben een intuïtieve klank van helderheid en transparantie. In de huidige wereld blijven dergelijke labels fungeren als krachtige emblemen waar mensen zich rondom verzamelen en mobiliseren. Dergelijke processen van wat we ‘traditionele’ identificatie zouden kunnen noemen, bestaan nu echter naast elkaar en concurreren met de steeds complexere en vaak ogenschijnlijk tegenstrijdige realiteiten van identificatie die de stabiliteit en transparantie van de oudere labels opnieuw definiëren. Het onderzoeken van de lastige overgang van het ene identificatiemodel naar meerdere andere is het thematische domein waarin deze studie zich situeert.


De uitkomsten van de diepgaande analyses van het brede scala aan etnografische on- en offline gegevens in dit boek onthullen identiteitsproblemen en taalideologieën van transnationale Chinese migranten rond het verdringen van het concept ‘Chinees zijn’ in de dagelijkse zelfpresentatie, zoals in taalkundige en discursieve oriëntatie. Waar de huidige literatuur vaak stelt dat identiteiten uit de diaspora homogenisering laten zien als een gevolg van de mondialisering, laat dit boek zien dat mondialiseringsprocessen voor meer diversificatie zorgen, op verschillende schaalniveaus die in een polycentrisch patroon op elkaar inwerken.

Arnold Vanderlyde (Sittard, 1963)


De voormalige profbokser Arnold Vanderlyde werd drievoudig Europees Kampioen en won in zijn sportloopbaan drie keer brons in de categorie Zwaargewicht bij de Olympische Spelen in Los Angeles (1984), Seoel (1988) en Barcelona (1992).

Daarnaast was hij driemaal Europees en achtmaal Nederlands kampioen.


In 1993 hing hij zijn bokshandschoenen aan de wilgen en stapte over naar het bedrijfsleven. Met zijn eigen organisatie Vanderlyde Sport & Business geeft hij presentaties, praktijklessen en stimulerende (vitaliteits)trainingen voor mensen die bij een bedrijf werken maar ook voor ouderen. Niet alleen in de sport, maar ook in het bedrijfsleven is het van belang positief te denken en zaken vooral positief aan te pakken, zodat je kunt uitblinken.


In 2009 presenteerde Arnold zijn boek Fighting for success! (Arko Sports Media BV), waarin naast zijn biografie ook acht Fighting-waarden staan beschreven en een methode die niet alleen toepasbaar is voor (top)sporters, maar ook voor individuen, teams en organisaties.


Met zijn methode leert Arnold je dat je je niet uit het veld moet laten slaan door tegenslag, want wat het resultaat ook is, het biedt altijd weer nieuw perspectief. En bovendien: het proces dat nodig is om de finishlijn te bereiken, is het belangrijkste. De weg ernaartoe, daar gaat het om.


Op 5 september gaf Arnold de aftrap van OldStars Vitaal in Arnhem met een boksclinic en adviezen over vitaal oud worden. Het Nationaal Ouderenfonds organiseerde dit beweeg- en leefstijlprogramma voor Aziatische ouderen in samenwerking met initiatiefnemer Cheng Liu van stichting Wanyuan Foundation, Chinese ouderenverenigingen in Arnhem, Sportbedrijf Arnhem en Stichting Welzijn Ouderen Arnhem.


Nederland krijgt in de komende decennia te maken met enorme vergrijzing. Daar zijn ca. drie miljoen ouderen met verschillende etnische achtergronden bij. Het is goed om nu al met initiatieven voor het behoud van eigen cultuur en het gezamenlijk in beweging komen rekening te houden.


Bij het evenement van OldStars Vitaal heeft Arnold zijn steun betuigd aan NL PLAN en is hiermee een zeer gewaardeerd ambassadeur die over een schat aan ervaring beschikt dankzij een combinatie van zijn succesvolle sportloopbaan, studie aan de Hogeschool voor Sportmanagement in Groningen en jarenlange opgedane kennis in het geven van seminars en coachingsprogramma’s.


Arnold: “De kwaliteit van je fight is de kwaliteit van je communicatie.”


Share by: